Een opdracht tijdens de minor KLM is het maken van een visie over tablets in het onderwijs.

Om tot een goede visie te komen heb ik verschillende bronnen geraadpleegd. Deze bronnen heb ik onder mijn visie vermeld. 

Op mijn huidige stageschool gebruiken ze soms laptops in de klas. Het gaat dan vooral om extra oefeningen voor taal en rekenen voor de kinderen. Ze maken oefeningen op hun eigen niveau. Dat zorgt ervoor dat ze de stof uit de les extra kunnen oefenen.

Dit vind ik een goede manier om ICT toe te passen in de les. Zoals ik het nu zie, zou het vaker gebruikt moeten worden. Het wordt nu sporadisch ingepland, het zou eigenlijk bij iedere les zelfstandig werken ingepland moeten worden. Ik vind dat het ook voor andere vakken gebruikt moet worden, maar ik heb begrepen dat er nog geen programma’s voor zijn op mijn stageschool. 

Nadat ik de bronnen geraadpleegd heb, ben ik tot de volgende visie gekomen.

Door het gebruik van tablets/laptops kunnen de kinderen op hun eigen niveau met de lesstof aan de slag. Dat zorgt ervoor dat ze de lesstof beter kunnen toepassen, het wordt op hun eigen niveau uitgelegd en geoefend. Het programma kan ook instructie geven die aansluit bij het niveau van het kind. Dat is voor een leraar bijna niet te doen: als je een beetje pech hebt zijn er 4-5 verschillende niveaus in de klas, probeer daar maar eens de lesstof op aan
te passen!!

Een ander  voordeel van werken met een tablet/ laptop: de kinderen krijgen direct feedback via het programma. Ze weten meteen of ze iets goed gedaan hebben of niet. Dit scheelt ook weer een hoop nakijkwerk voor de leraar. Dat betekent meer tijd om met de kinderen bezig te
zijn.

Doordat ieder kind zijn eigen tablet/laptop heeft, zijn er ook geen boeken en schriften meer nodig. Dat scheelt  tijd met uitdelen en opruimen van de boeken/schriften, maar ook dat er geen boeken/schriften meer kwijt zijn. Dat levert dus weer meer onderwijstijd op. Het is natuurlijk ook beter
voor het milieu: er hoeven geen bomen meer gekapt te worden voor al dat papier
(dat toch weggegooid wordt). 

Door het gebruik van tablets/laptops zijn de kinderen ook bezig met de 21th century skills. Ze zijn dan vooral bezig met de ICT-geletterdheid.Deze vaardigheid wordt natuurlijk flink uitgebreid door het gebruik van tablet of laptop. Ze leren ook communiceren met kinderen in andere steden en landendoordat ze veel op internet werken. 

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het werken met tablets/laptops in de klas.
-  Ieder kind zit op zijn eigen ‘eilandje’. Iedereen is bezig met zijn eigen tablet/laptop en op zijn eigen niveau. Er wordt niet meer samengewerkt, want ieder werkt voor zich. 
- Ik ben bang dat de kinderen steeds minder sociaal vaardig worden en minder communiceren met klasgenoten. Ze
hoeven niet met anderen te communiceren, alles gebeurt via de tablet/ laptop. 
-  De uitgevers werken nog niet mee. Er zijn nog mar weinig digitale werkboeken of goede apps voor toepassing in het onderwijs. Het is voor een leraar veel werk om zelf op zoek te gaan naar goede materialen om te gebruiken in je les.
-  Je hebt veel tablets/laptops nodig als je voor ieder kind op de school een ‘eigen’ tablet/laptop wilt hebben. Dit is een flinke financiële uitgave voor een school. Daar moet het budget wel op berekend zijn. 

Je kunt er als school bijna niet meer omheen om tablets/laptops te gebruiken in de school, het rukt zo snel op. In het dagelijks leven gebruiken de kinderen ook tablets/laptops, dus waarom niet op school?

Ik ben het er mee eens dat je mobiele technologie moet gaan gebruiken tijdens je lessen. De optie dat ieder kind een eigen tablet/laptop heeft is niet mijn eerste idee. Maar om het toe te passen op momenten dat het het leerrendement verhoogd vind ik wel goed. Dit kan al vanaf de kleuters, zij zijn
al van kleins af aan gewend om met een tablet/laptop te werken. 

In de visie van de school moet iets staan over ICT in het onderwijs. Waarom kiest de school ervoor om tablets/laptops te gebruiken tijdens de les? Hoe is het met de vaardigheden van de leraren zelf? 
Er moet natuurlijk ook goede voorlichting en informatie met de ouders  gedeeld worden over ICT in het onderwijs. Dan weten de ouders waarom hiervoor gekozen is en dat
alles is goed overleg met hen gereld wordt. 

Ik kan dus wel zeggen dat ik positief tegenover tablets/laptops in de klas sta. Het moet alleen wel op de goede en juiste manier gebruikt worden!!


Gebruikte bronnen:
 ·  http://schoolofeducation.eu/bijlagen/Tablets%20in%20de%20klas%20-%20opinietekst 20jan2013.pdf
·  http://www.kennisnet.nl/index
·  http://www.gerarddummer.nl/blog/2011/11/schoolboeken-gevaarlijk-voor-de-ontwikkeling-van- kinderen.html
· http://www.kennisnet.nl/themas/laptops-tablets/


Geraadpleegd op 30 maart 2013

 
Op dinsdag weer een inspirerende les van Annemarie vd Broek gehad. Omdat haar les vorige week niet is doorgegaan, hebben we dit deze week behandeld. Deze keer ging het over de school van de toekomst.

Er wordt vanuit verschillende kanten naar onderwijs gekeken:
- vanuit de ouders
- vanuit het bedrijfsleven
- vanuit de pedagogische rol
Iedereen heeft zijn eigen ideeën over innovaties in het onderwijs. Maar welke de beste zijn???

Vanuit de PABO zijn ze ook gestart met een eigen innovatie:  Schoollab.
In 2014 willen ze dat het gebouw klaar is. Samen met studenten van PABO, Fontys, TU/ Eindhoven en ROC gaan ze een school van de toekomst bouwen. Er wordt over alles nagedacht: indeling lokalen, didactiek, schoolplein etc. Alles wordt bepaald en gedaan door studenten in samenwerking met basisschoolleerlingen en leraren.
Ik ben erg benieuwd wat hier uitkomt. Misschien iets om met mijn stageklas van volgend jaar te gaan bekijken....

Daarna kregen we de opdracht om zelf een school van de toekomst te bedenken.

Stap 1
Schets de problemen waar je tegenaan loopt in het huidige onderwijs. Wat wil je verbeteren?

Wij kwamen op het probleem ruimtegebrek uit. Er is vaak te weinig plek in het lokaal voor alles: leeshoek, groepjes voor samenwerken, individuele tafels, instructietafel, bureau leraar.
Het volgende probleem:
de kasten op een school. De kasten zijn altijd een rotzooi.
Het laatste probleem:
de kapstokken op de gang. Overal slingeren spullen van kinderen, de gang ziet er rommelig uit.

We hebben voor het ruimtegebrek gekozen om daar oplossingen voor te bedenken.

Stap 2
Welke oplossingen kun je bedenken? Alles mag, liefst zo gek mogelijk. Kijk nog niet naar de haalbaarheid.

Onze oplossingen:
-  Multifunctionele meubels
-  Geen vaste zitplaats voor kinderen
-  Structuur in opbergruimte
-  Flexibele  indeling
-  Laptops/tablets
-  Combinatie instructietafel/bureau
-  Grotere lokalen/ leerpleinen/ schuifpuien

Stap 3
Kies voor de haalbare oplossingen, maak er een concreet plan van.

We hebben voor de volgende oplossingen gekozen:
-  Een klas waarin alle meubels multifunctioneel gebruikt kunnen worden
- De kinderen hebben geen vaste plaatsen
-  Bureau ook geen vaste plaats,  dus kan ook instructietafel zijn

Deze oplossingen hebben we gedeeld met de rest van de klas via http://padlet.com/wall/schoollab
Hier zie je alle resultaten van de oplossingen die mijn medestudenten bedacht hadden. 

Het was een leerzame avond. Ik heb goed nagedacht over mijn visie over de school van de toekomst. Als je zo met enkele medestudenten kunt brainstormen kom je op leuke en interessante ideeën uit.
Deze avond ook gedacht aan de hoeden van de Bono, zo ga je toch op een andere manier naar problemen en oplossingen kijken!
  


 
Afgelopen maandag les gehad van 2 gastdocenten tijdens de minor.

De eerste gastdocent was Pim Staals. Hij is een leraar van groep 8 op basisschool de Pionier in Valkenswaard. Hij is 2jaar geleden gestart met een project in zijn klas: de Pionier Koerier.

De kinderen in zijn klas leveren iedere week een artikel in voor de digitale krant. Ze doen alles zelf: keuze van het onderwerp, het artikel schrijvenl, mensen interviewen, het interview regelen, de koerier in elkaar zetten. Ze zijn hier iedere week enkele lessen mee bezig.
Het verhoogt de opbrengsten en de creatieve producten van de kinderen.

Pim is hier vanuit het niets aan begonnen, regelmatig moest hij iets bijstellen. Het klinkt erg mooi wat hij gemaakt heeft, maar volgens mij kost je dat een hoop tijd en energie om het goed te doen. Ik vind het wel interessant om daar tijdens mijn LIO-stage iets mee te gaan doen. Ik heb het voornemen om dan klein te beginnen: stukjes schrijven door de kinderen, zelf tekeningen/plaatjes erbij zoeken en dat publiceren (papier/ digitaal).

Dit is (zoals Frank Verwater zegt) het voorbeeld van TPACK in de praktijk brengen. Als je dit kan bereiken met je kinderen heb je ICT goed doorgevoerd in je klas.

De tweede gastdocent was Mart Kuijpers.
Hij is de bovenschoolse ICT coördinator van SKOZOK (onderwijsstichting met 31 basisscholen). Hij vertelde dat hij vooral bezig is met de 4 in balans tool. Wat moet er op een basisschool verandert worden om ICT beter toe te passen? Hij regelt de ICT op de scholen die bij SKOZOK horen.
Hij heeft mensen zoals Pim nodig om ICT goed toe te kunnen passen.

Ik heb veel geleerd op deze avond:
- hoe kun je ICT op een leuke en interessante manier toepassen?
- niet denken dat je het niet kan, gewoon beginnen!!
- begin klein, fouten maken mag, je kunt altijd stoppen als blijkt dat het project niet werkt.

We hebben van Frank Verwater een opdracht gekregen. Hoe kun je tablets op een goede manier introduceren in het onderwijs? Het is de bedoeling dat ik theorie ga bestuderen en daarna  een goed onderbouwde visie op stel. Dit laat ik beoordelen door enkele medestudenten zodat ze kritische feedback kunnen geven.
Ik ga hiermee aan de slag, mijn visie komt in de volgende blog te staan.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    Maart 2013

    Categories

    Alles