Dit is dan echt mijn laatste blog voor deze minor KLM.

Mijn project is klaar, mijn screencast is opgenomen dus het zit er op.
Alles zometeen doorsturen naar de leraren en dan heb ik dinsdag mijn afsluitend gesprek van de minor.

Mijn screencast is gelukt na 10 pogingen denk ik. Iedere keer ging er iets fout, ik versprak mezef of het klonk voor geen meter. Ik wist niet dat je zolang bezig kon zijn voor een filmpje van 5 minuten!
Maar het is gelukt en ik ben blij met het resultaat.

Mijn screencast is te vinden via de volgende link: http://screenr.com/Fa37

Dit was dan de minor KLM. Ik heb veel geleerd tijdens de afgelopen weken. Helaas heb ik niet alle tools uit kunnen proberen.
Ik hoop dat dit volgend jaar wel gaat lukken.
IK laat mijn blog bestaan, maar ik kan niet garanderen dat ik iedere week nog iets post. Ik verwacht dat ik vooral nog iets ga posten als ik een tool heb uitgeprobeerd in mijn klas.

Groetjes Juf Ineke

 
Het is bijna niet te geloven, maar volgende week is al weer de afsluiting van de minor KLM!!!

De laatste 9 weken zijn echt omgevlogen.
Ik heb veel geleerd over ICT in het onderwijs. Ik gebruikte Prowise tijdens mijn lessen en af en toe een filmpje, maar heel veel verder kwam ik niet met ICT in het onderwijs. Ik heb een Facebook account en dat was het.
Door de minor heb ik er een Twitter account, een LinkedIn account en een eigen blog bij! Wie had dat ooit verwacht, ik niet...

Ik heb veel geleerd van de theorie die bij deze minor hoort. Vooral de 21st century skills en het TPACK-model hebben me geholpen om anders tegen ICT aan te kijken. Het gebruik van ICT kan je onderwijs verrijken en ondersteunen, mits je het op de juiste manier toepast. Daarom moet je kritisch kijken naar de manier waarop en wat je gebruikt in je les. Het moet niet 'voor de lol zijn' of 'om de tijd te vullen'. Je moet goed bedenken wat je de kinderen wilt leren en welke ICT je daarbij kunt gebruiken. Het moet een toegevoegde waarde hebben, de kinderen moeten er iets van leren.

Ik dacht dat de 21st century skills weer iets nieuws was, maar het blijkt dat het vaardigheden zijn die ik ook geleerd heb op de basisschool! Het is alleen in een ander jasje gegoten en de leraar van nu heeft de beschikking over ICT in het onderwijs. Taal en rekenen blijven belangrijk, maar daarnaast moeten de kinderen ook 10 andere competenties leren.
Deze competenties hebben ze in hun latere leven ook nodig in de omgang met anderen. Daarom vind ik het erg belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan deze competenties op de basisschool. Ik ga daar ook zeker aan denken tijdens de lessen die ik ga geven.

Ik was eerst ook sceptisch tegenover tablets in het onderwijs. In week 7 heb ik mijn visie tegenover tablets in het onderwijs staan. Kort samengevat: ik vind het prima dat er tablets gebruikt worden in de klas. De kinderen kunnen op hun eigen niveau en tempo werken aan opdrachten. Ze krijgen meteen feedback van het programma. Daardoor weten ze of ze op de goede we zitten. Door veel te oefenen wordt het niveau beter en hebben de kinderen vaker een succeservaring. Dat zorgt er weer voor dat ze gemotiveerd blijven om veel te oefenen. Ik sta positief tegenover tablets in het onderwijs, het moet wel op de goede en juiste manier ingezet worden.

Ik heb kennis gemaakt met verschillende tools. Die heb ik beschreven bij het tabblad tools. Deze tools wil ik zeker gaan gebruiken in mijn lessen. Het nadeel vindt ik alleen dat veel tools moeilijk toe te passen zijn in de onderbouw. Het vraagt veel hulp en tijd van de leraar om de tools goed in te zetten. Dat heeft er voor gezorgd dat ik niet alle tools heb kunnen uitprobren, dat vind ik jammer.

Terugkijkend op de afgelopen weken kan ik zeggen dat ik mijn visie op ICT goed hebben kunnen ontwikkelen.
Ik weet waar ik aan moet denken als ik ICT wil toepassen (TPACK-model, 21st century skills, mediawijsheid).
Ik weet hoe een innovatie verloopt en welke rollen je daarin kunt hebben (Rogers, hoeden van De Bono).
Ik weet hoe en waarom oefenmateriaal ingezet kan worden in de les (Serious gaming).
Als ik iets niet goed meer weet, kijk ik op www.kennisnet.nl en kan ik alles opzoeken. Deze site heb ik veel gebruikt in de afgelopen weken!! Ook de boeken van Kennisnet die ik in de afgelopen weken gekregen heb blijf ik gebruiken.

De minor is nu bijna afgelopen, maar dat wil niet zeggen dat ik stop met mijn blog.
Ik ga in mijn laatste jaar veel tools uitproberen die ik gevonden heb. Hoe dat bevallen is, blijf ik bijhouden op mijn blog.

Ik hoop dat jullie mijn verhalen interessant vonden om te lezen. Ik vond het erg leuk om bij te houden, dat had ik niet verwacht. Op deze manier houd ik bij wat ik gedaan heb en wat ik ervan vond. Zeg maar een soort van reflectie..

Tot de volgende keer!
 
Afgelopen dinsdag ben ik met enkele studenten en Annemarie vd Broek op 'schoolreisje' naar de Verdieping van Kennisnet geweest. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik van deze dag moest verwachten. Ik was erg benieuwd wat we bij de Verdieping zouden zien en horen.

We werden ontvangen door Olaf de Groot, een van de medewerkers van de Verdieping. Hij had een prezi voorbereid over Meer doen met ICT. Hij stelde de vraag: 'zijn apps digitaal leermateriaal?' Het antwoord daarop is: ja, mits je de apps op de juiste manier inzet in je onderwijs. De kinderen moeten er iets van leren, het moet niet voor de lol zijn.
Daar ben ik het wel mee eens, maar ik vind dat dat voor alle digitale leermiddelen geldt. De kinderen moeten iets leren van de materialen, ze oefenen met de lesstof op een andere manier dan in de les geleerd, je moet  het niet gebruiken om de tijd vol te krijgen of voor de lol.

Olaf had het ook over de 21st century skills. Het wordt besproken alsof het nieuwe vaardigheden zijn, maar eigenlijk komen deze vaardigheden al jaren voor in het onderwijs. De invulling is alleen anders dan vroeger. Er wordt gebruik gemaakt van ICT wat vroeger niet aanwezig was. Er zijn meer mogelijkheden om de vaardigheden in de praktijk te laten zien. Verder zijn de vaardigheden hetzelfde als in mijn basisschooltijd. Ik vind het wel goed dat er meer aandacht voor deze vaardigheden is. Deze vaardigheden kunnen de kinderen in hun latere carriere ook goed gebruiken. Dat kunnen ze niet vroeg genoeg leren vind ik.

De taxonomie van Bloom kwam ook voorbij in zijn presentatie. Veel leraren richten zich vooral op het onthouden, begrijpen en oefenen van lesstof. De nadruk zou meer moeten liggen op evalueren en creëren. De kinderen ontwikkelen dan hogere cognitieve vaardigheden. Daardoor richten ze zich ook weer meer op de 21st century skills. Door zelf iets te creëren ontwikkelen ze meer ict-geletterdheid, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Dat kunnen ze buiten de school ook weer goed gebruiken in situaties die ze daar meemaken.

We hebben ook van alles uit kunnen proberen bij de Verdieping.
Er lagen Ipads met verschillende apps die te gebruiken zijn in het onderwijs.
Er stond een touchscreen tafel waarop verschillende spellen gespeeld konden worden. Dit waren 'serious games'. Er zat een leerdoel in deze spellen; het varieerde van engels, spelling, aardrijkskunde tot geschiedenis.
Je kon een enquete maken via Socrative.
Ik heb meer geleerd over een stop motion filmpje. Dat heb ik bij de tools beschreven.

Na de lunch hebben we nog een opdracht gekregen met behulp van het TPACK-spel.
We kregen 3 kaartjes met daarop de onderdelen van het TPACK- model: techologie, didactiek en een bepaald vak. Daar moesten we een les mee maken.
Lieke en ik kregen de kaartjes biologie, podcast en culturele vaardigheden.
We hebben eerst opgezocht wat podcast precies inhield. Het is een soort radio- uitzending via internet. Je kunt het dus zien als een opname van een gesprek of geluiden.

We begonnen heel fanatiek met een les voor de bovenbouw. Met de klas op schoolreisje naar Corpus in Leiden. Dit is een reis door het menselijk lichaam. Als verwerking van deze dag maken de kinderen een podcast tijdens en na het bezoek. Toen bedachten we dat we allebei in de onderbouw staan...
Voor de onderbouw hebben we de volgende les bedacht. In de klas bespreekt de leraar welke dieren er op een kinderboerderij wonen door gebruik te maken van plaatjes, video's, een prentenboek etc. Daarna gaan de kinderen op bezoek naar de kinderboerderij. Ze maken geluidsfragmenten van alle dieren die ze zien. Ze maken ook foto's van deze dieren.
Als extra opdracht kunnen ze deze foto's en geluiden omzetten tot een digitaal prentenboek.
Olaf en de andere studenten vonden dit leuke lessen.

Als klap op de vuurpijl kregen we nog 2 boeken mee!! Het boek 104 leerzame apps en sites en het boek sociale media op de basisschool. De tips uit deze boeken ga ik zeker gebruiken in mijn lessen.
Het was een erg leerzame dag. Ik heb veel gezien wat ik wil gaan gebruiken in mijn lessen. De site van Kennisnet blijf ik gebruiken als ik meer wil weten over ICT in het onderwijs. De informatie is op een duidelijke manier beschreven. Ik heb veel gehad aan deze site tijdens de minor.

Gebruikte bronnen
- Prezi Meer doen met ICT, Groot, de O.
- http://www.kennisnet.nl/

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    April 2013

    Categories

    Alles