Frank Verwater heeft ons tijdens de les van vorige week geadviseerd om het boek De Mediawijzer 2013 te bestellen. Dat heb ik natuurlijk gedaan, want je luistert altijd naar de leraar!! Het boekje was denk ik na 2 dagen al binnen. Ik vond het erg interessant om te lezen, ik heb het in 1x uitgelezen!!

Vooral het artikel over het gepersonaliseerd zoeken heeft me erg aan het denken gezet. Daarin werd gebruik gemaakt van The Filter Bubble: what the internet is hiding for you van Eli Pariser. Google onthoudt alles wat je opzoekt via de site. Daardoor weten ze wat je interesses en zoekgeschiedenis is. Je denkt dat je informatie krijgt waar veel naar gelinkt is door andere sites, maar je krijgt informatie die vooral met je eigen interesses te maken heeft!

Dat klinkt heel leuk, maar het heeft ook een schaduwzijde. Je kunt terechtkomen in een 'you-loop'. Je krijgt alleen nog maar informatie te zien die met je eigen interesses en zoekgeschiedenis te maken heeft. Je wereldje wordt steeds kleiner, je blijft in je eigen roze bubbel.

Ik vind het een angstig idee dat dit in de toekomst zal gebeuren. Je krijgt steeds minder te zien van de 'echte' wereld, je creërt je eigen wereld door altijd naar dezelfde informatie te zoeken. Je bepaalt niet zelf wat je vindt, maar Google doet dat voor je. Dat is nog eens een aanslag op je privacy!! Ik hoop dat dit gaat veranderen.

Er staan ook verschillende interessante tools in het boek. Er zitten er zeker een paar tussen die ik wil gaan toepassen voor mezelf, maar ook op mijn stage. Daarom is het boekje niet alleen bruikbaar voor het onderwijs, maar ook in mijn leven daarbuiten.

In een van de laatste hoofdstukken wordt het Competentiemodel mediawijsheid toegelicht. In een handig model zijn de 10 mediawijsheidcompetenties uitgelegd. Het model legt uit wat mediawijsheid precies is.
De competenties zijn onderverdeeld in 4 competentiegroepen:
- Begrip                - Communicatie
- Gebruik               - Strategie
Per groep wordt uitgelegd wat je moet doen en kunnen om mediawijs te zijn.
Na het lezen durf ik van mezelf te zeggen dat ik mediawijs ben. Ik voldoe aan alle 10 de competenties. Sommige iets meer dan de andere, maar ik kom een heel eind.

Door het lezen van dit boekje merk ik dat je kritisch tegenover internet gebruik moet staan. Je moet ervoor zorgen dat je goed kijkt naar alles wat je vindt, je moet niet alles voor waar aannemen. Zoek ook eens buiten de gebaande paden, je wereldje wordt anders steeds kleiner. 
 
Gebruikte bronnen:
Mediawijzer.net (2013) De Mediawijzer 2013, ontwikkeling en trends op het gebied van mediawijsheid .
 
Deze week was het Pasen. De les van maandag viel natuurlijk uit.. In het weekend even flink bij gewerkt voor de minor KLM. Mijn visie over tablets in het onderwijs staat bij vorige week.

Van een van mijn medestudenten heb ik feedback gekregen. Daar ben ik erg blij mee. Anderen kijken toch net iets anders naar je werk dan dat je zelf doet. Zij zien vaak dingen die je zelf niet hebt gezien omdat je er zo druk mee bezig bent.

Ik heb ook al veel commentaren op m,ijn blog gehad, daar ben ik ook erg blij mee. Dat laat toch zien dat anderen het leuk vinden om mijn schrijfsels te lezen. Doe ik het niet voor niets....
Ik heb mijn medestudenten ook van feedback en commentaar voorzien. Zo help je de anderen ook vooruit.
Mijn blog wordt goed bekeken door anderen. In het begin had ik hooguit 4-5 bezoekers per dag. Vorige week had ik zelfs meer dan 40 bezoekers per dag!! Het helpt dus wel als je op Facebook vermeld dat je met een blog bezig bent.

Ik ga nog even verder met mijn project voor de minor. Dat moet volgende week af zijn en ik heb er nog wel wat werk aan. Het staat nog niet op papier zoals ik het hebben wil.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    April 2013

    Categories

    Alles