Afgelopen dinsdag ben ik met enkele studenten en Annemarie vd Broek op 'schoolreisje' naar de Verdieping van Kennisnet geweest. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik van deze dag moest verwachten. Ik was erg benieuwd wat we bij de Verdieping zouden zien en horen.

We werden ontvangen door Olaf de Groot, een van de medewerkers van de Verdieping. Hij had een prezi voorbereid over Meer doen met ICT. Hij stelde de vraag: 'zijn apps digitaal leermateriaal?' Het antwoord daarop is: ja, mits je de apps op de juiste manier inzet in je onderwijs. De kinderen moeten er iets van leren, het moet niet voor de lol zijn.
Daar ben ik het wel mee eens, maar ik vind dat dat voor alle digitale leermiddelen geldt. De kinderen moeten iets leren van de materialen, ze oefenen met de lesstof op een andere manier dan in de les geleerd, je moet  het niet gebruiken om de tijd vol te krijgen of voor de lol.

Olaf had het ook over de 21st century skills. Het wordt besproken alsof het nieuwe vaardigheden zijn, maar eigenlijk komen deze vaardigheden al jaren voor in het onderwijs. De invulling is alleen anders dan vroeger. Er wordt gebruik gemaakt van ICT wat vroeger niet aanwezig was. Er zijn meer mogelijkheden om de vaardigheden in de praktijk te laten zien. Verder zijn de vaardigheden hetzelfde als in mijn basisschooltijd. Ik vind het wel goed dat er meer aandacht voor deze vaardigheden is. Deze vaardigheden kunnen de kinderen in hun latere carriere ook goed gebruiken. Dat kunnen ze niet vroeg genoeg leren vind ik.

De taxonomie van Bloom kwam ook voorbij in zijn presentatie. Veel leraren richten zich vooral op het onthouden, begrijpen en oefenen van lesstof. De nadruk zou meer moeten liggen op evalueren en creëren. De kinderen ontwikkelen dan hogere cognitieve vaardigheden. Daardoor richten ze zich ook weer meer op de 21st century skills. Door zelf iets te creëren ontwikkelen ze meer ict-geletterdheid, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Dat kunnen ze buiten de school ook weer goed gebruiken in situaties die ze daar meemaken.

We hebben ook van alles uit kunnen proberen bij de Verdieping.
Er lagen Ipads met verschillende apps die te gebruiken zijn in het onderwijs.
Er stond een touchscreen tafel waarop verschillende spellen gespeeld konden worden. Dit waren 'serious games'. Er zat een leerdoel in deze spellen; het varieerde van engels, spelling, aardrijkskunde tot geschiedenis.
Je kon een enquete maken via Socrative.
Ik heb meer geleerd over een stop motion filmpje. Dat heb ik bij de tools beschreven.

Na de lunch hebben we nog een opdracht gekregen met behulp van het TPACK-spel.
We kregen 3 kaartjes met daarop de onderdelen van het TPACK- model: techologie, didactiek en een bepaald vak. Daar moesten we een les mee maken.
Lieke en ik kregen de kaartjes biologie, podcast en culturele vaardigheden.
We hebben eerst opgezocht wat podcast precies inhield. Het is een soort radio- uitzending via internet. Je kunt het dus zien als een opname van een gesprek of geluiden.

We begonnen heel fanatiek met een les voor de bovenbouw. Met de klas op schoolreisje naar Corpus in Leiden. Dit is een reis door het menselijk lichaam. Als verwerking van deze dag maken de kinderen een podcast tijdens en na het bezoek. Toen bedachten we dat we allebei in de onderbouw staan...
Voor de onderbouw hebben we de volgende les bedacht. In de klas bespreekt de leraar welke dieren er op een kinderboerderij wonen door gebruik te maken van plaatjes, video's, een prentenboek etc. Daarna gaan de kinderen op bezoek naar de kinderboerderij. Ze maken geluidsfragmenten van alle dieren die ze zien. Ze maken ook foto's van deze dieren.
Als extra opdracht kunnen ze deze foto's en geluiden omzetten tot een digitaal prentenboek.
Olaf en de andere studenten vonden dit leuke lessen.

Als klap op de vuurpijl kregen we nog 2 boeken mee!! Het boek 104 leerzame apps en sites en het boek sociale media op de basisschool. De tips uit deze boeken ga ik zeker gebruiken in mijn lessen.
Het was een erg leerzame dag. Ik heb veel gezien wat ik wil gaan gebruiken in mijn lessen. De site van Kennisnet blijf ik gebruiken als ik meer wil weten over ICT in het onderwijs. De informatie is op een duidelijke manier beschreven. Ik heb veel gehad aan deze site tijdens de minor.

Gebruikte bronnen
- Prezi Meer doen met ICT, Groot, de O.
- http://www.kennisnet.nl/



Leave a Reply.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    April 2013

    Categories

    Alles